Gode råd når man skal søke forbrukslån og refinansiering

Noen ganger kan det være helt nødvendig å søke om et forbrukslån for å få en umiddelbar kontroll på en økonomisk situasjon. Kanskje har man fått motorstopp på bilen, eller har en stor tannlegeregning som må betales. Det finnes mange muligheter for å søke om forbrukslån, og et stort antall banker tilbyr søknad over nett. Regjeringen har iverksatt mange strenge tiltak for å hindre at man havner i en vanskelig økonomisk situasjon.

De fleste forbrukslån er såkalte lån uten sikkerhet, som betyr at banken ikke krever noen garanti utenom det som allerede er vurdert i kredittsjekken. Det er mange fordeler med å ta opp forbrukslån, men det er viktig å huske på at pengene skal betales tilbake igjen. Det krever at man er konsekvent med å følge nedbetalingsplanen man får, slik at man ikke misligholder gjelden sin. Det er flere ting man bør tenke på før man begynner søknadsprosessen.

Bli kjent med betingelsene

Mange banker lokker med tilsynelatende gode lånetilbud, og da kan det være lett å overse det som står med liten skrift. Det er også lett å kun fokusere på rentene, og glemme at det ofte er mange ekstra kostnader som følger med. De fleste banker tar et etableringsgebyr for å dekke utgifter for å behandle søknaden, og dette beløpet kan godt strekke seg til 3 000 kroner. Det er verdt å ta med i beregningen.

Når man betaler tilbake på lånet, er det ofte inndelt i flere terminer. Da medfører det ofte termingebyr som må betales ved inngangen til hver termin. Det kan være mye penger å spare ved å sjekke lånetilbud hos flere banker, og legge merke til hvilke gebyrer hver bank opererer med. Man kan i mange tilfeller slippe unna unødvendige fakturagebyrer om man betaler avdrag ved bruk av avtalegiro, i stedet for å motta regningen i posten.

Krav til inntekt

En ting som er spesielt viktig for banken, er hvilken jobbsituasjon man har. Det er viktig at man har fast lønn hver måned, og den må være nok til å dekke de månedlige avdragene. Har man en ustabil lønn risikerer man avslag på søknaden. Dette fungerer også som en beskyttelse for låntakeren, da man ikke risikerer å låne mer enn man klarer å betjene. Den gode nyheten er at man alltid kan endre kredittscoren sin.

Ved å skaffe seg en stabil økonomi med fast inntekt, vil det vise for banken at man har betalingsevne. Mange banker krever at man har en årslønn på minst 200 000, og det er vanlig at kravet er enda høyere. Har man en lavere inntekt, må man sjekke kravene til hver enkelt bank. Om man ikke oppfyller kravet til den banken man søker hos, vil det bety et umiddelbart avslag på søknaden.

Nåværende gjeld

En av tingene banken fokuserer på, er hvor mye låntakeren har i gjeld fra før. Har man mange lån man allerede betaler ned på, vil det påvirke evnen til å betale ned på et nytt lån. Har man ikke nok penger til overs hver måned til å betjene det nye forbrukslånet, vil man få avslag på søknaden. Bankene har heller ikke lov å låne penger til personer som har en gjeld som overstiger fem ganger egen årsinntekt.

Har man mye gjeld, er det lett å havne i en situasjon hvor man sliter med å betjene lånene. Det betyr at man raskt kan motta inkassokrav og betalingsanmerkninger. Før man begynner søknadsprosessen må man forsikre seg om at man ikke har slike krav registrert på seg, da det vil bety et garantert avslag på søknaden. Man bør da prøve å betale ned de anmerkningene har, da de umiddelbart vil slettes når de er fullstendig oppgjort.

Forbrukslån med sikkerhet

Det finnes mange grunner til at man kan få avslag på lånesøknaden sin, og om man ikke klarer å betale ned inkassokravene kan det se mørkt ut. Det er heldigvis en vei ut, og det er å stille med sikkerhet i egen eiendom. I et slikt tilfelle vil banken vurdere å innvilge lånet, selv om man ikke kommer godt ut av kredittsjekken. Man må likevel vurderes som kapabel til å betjene lånet man ønsker.

Stiller man med sikkerhet i egen bolig, kan man skaffe seg gunstigere lånebetingelser. Det kommer av at banken har en sikker garanti for at de får pengene sine tilbake, da misligholdt gjeld vil bety at banken kan selge boligen. Det er derfor noe man må vurdere ut fra sin økonomiske situasjon, da konsekvensene for å miste kontrollen på innbetalingene kan bli veldig store. Samtidig kan det være forskjellen på godkjent eller avslått søknad.

Velg kort nedbetalingstid

  1. Sjekk den effektive renten
  2. Det stilles ofte krav til alder

Det kan være veldig fristende å velge en lang nedbetalingstid, da det resulterer i et lavt månedlig avdrag. Da er det verdt å huske på at desto lengre nedbetalingstiden er, desto dyrere blir lånet totalt sett. Det er en god idé å bruke en nedbetalingskalkulator for å se hvor mye man kan spare på å sette en kort nedbetalingstid. På den måten kan man også bli gjeldfri raskere, noe som er gunstig for privatøkonomien.

Les mer om lån her: https://www.forbrukerradet.no/forside/okonomi-og-betaling/bank/sjekkliste-forbrukslan/